Mobiilialan ammattilaiset kokoontuvat tällä viikolla Barcelonassa vuosittaiseen Mobile World Conference -tapahtumaan. Paikalle odotetaan yli 100 000 ammattilaista ja 2 000 lehdistön edustajaa 20 eri maasta, joilla on kaikilla sama kysymys – mikä nyt on uusinta uutta?

Me Hillarilla koostimme alkuvuodesta asiakkaillemme arviomme tämän vuoden trendeistä ja kuumista aiheista. Tähän kirjoitukseen olemme nostaneet raportin tärkeimpiä aiheita.

Monet yritykset ovat päättäneet odottaa julkistustensa kanssa konferenssin alkuun, mutta osa on jo ehtinyt antaa esimakua tulevasta. Näyttää siltä, että tämän vuoden selkeimmäksi teemaksi on nousemassa älykäs liitettävyys, mitä tukee tapahtuman ensisijainen fokus, 5G-verkon nopea edistyminen ja käyttöönotto.

5G tulee vauhdilla

5G-verkon nopeus ja joustavuus mahdollistavat suuremmat suoritustehot ja paremman luotettavuuden erilaisille palveluille. Barcelonassa on odotettavissa uusia 5G-puhelimia ja -infrastruktuuriin tukeutuvia palveluita eri valmistajilta.

MWC:ssä kuultavat älypuhelinuutiset tulevat keskittymään 5G-valmiuteen ja 5G:tä hyödyntäviin teknologioihin, kuten taitettaviin puhelimiin, lisättyä todellisuutta varten rakennettuihin kuulokkeisiin ja tekoälyn hyödyntämiseen. Sekä LG että Huawei ovat vihjanneet esittelevänsä taitettavia puhelimia tapahtumassa ja OnePlus on vahvistanut, että sillä tulee olemaan esillä 5G-puhelimen prototyyppi.

Suuressa osassa maailmaa otetaan 5G-verkkoja käyttöön tämän vuoden aikana – myös Suomessa, joka on yksi 5G-verkon kehittämisen ja käyttöönoton kärkimaita. Suomessa 5G-taajuudet jakautuvat kolmen suurimman operaattorin, eli Elisan, Telian ja DNA:n kesken, ja toimiluvat astuivat voimaan tämän vuoden alussa.

Innovaatioekosysteemit

Innovaatioekosysteemit ovat yksi MWC 2019:n trendeistä. Tapahtuma on oivallinen tilaisuus kaikenkokoisille ja -muotoisille yrityksille paljastaa ja löytää uusia innovaatioita. Four Years From Now -hanke (4YFN) etsii MWC:ssä uusia ja mielenkiintoisia teknologioita.

Digitaalinen hyvinvointi

Älypuhelimilla on yhä hallitsevampi ote elämästämme, mikä on johtanut monien alan toimijoiden vetoomukseen tutkia lisää suhdettamme digitaaliseen maailmaan ja sen vaikutukseen fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiimme.

Sovellusten tarkoituksena on kaapata ja kiinnittää huomiomme, minkä vuoksi saatamme tarkistaa puhelimemme jopa 200 kertaa päivässä. Pakkomielteet sosiaaliseen mediaan ja digitaaliseen maailmaan sekä riippuvuus mobiililaitteista ovat aiheita, joita käsitellään tänä vuonna MWC:ssä osana digitaalinen hyvinvointi -teemaa.

Digitaalinen turvallisuus

Digitaalisen hyvinvoinnin lisäksi MWC:n yhtenä tärkeänä teemana on myös luottamus ja digitaalinen turvallisuus. Yleistyneet kyberhyökkäykset, tietomurrot ja yksityisyyden loukkaukset sekä GDPR:n voimaantulo ovat saaneet alan pohtimaan digitaaliseen turvallisuuteen liittyviä asioita entistä tarkemmin.

Mobiili tekoäly

Tekoäly on tänä vuonna esillä myös MWC:ssä, ja kiinnostavinta on tekoälyn siirtyminen mobiiliin. Tekoälykäyttöön sopivat mobiiliprosessorit ja tekoälyappien kasvava määrä ajavat muutosta eteenpäin, ja sekä Android että iOS integroivat tekoälyn ja koneoppimisen entistä paremmin käyttöjärjestelmän osaksi.

Mobiililaitteissa tekoäly mahdollistaa entistä paremmat hakuominaisuudet. Lisäksi se tekee mobiililaitteista parempia oppimaan käyttäjäkohtaisia toimintatapoja, jolloin laitteet osaavat ehdottaa sovelluksia ja tarjota apua ennen kuin käyttäjät osaavat niitä edes pyytää. Tekoälyominaisuudet tekevät myös puhelinten kameroista parempia, kun laitteet osaavat itse tunnistaa kuvauskohteet ja -olosuhteet ja valita juuri oikeat kamera-asetukset.

Jatkossa näemme myös enemmän tekoälyyn ja koneoppimiseen perustuvia turvallisuusratkaisuja, kuten entistä tarkemman biometrisen tunnistautumisen. Tekoäly osaa myös tulevaisuudessa tunnistaa laitteen epätavallisen käytön ja estää esimerkiksi varasta käyttämästä anastettua laitetta.

Villit kortit

Yksi MWC:n hienouksista on sen yllätyksellisyys – joka vuosi tapahtuma tarjoaa yllättäviä ja ilahduttavia innovaatioita ja tuotteita, villejä kortteja.

Vaikka näitä yllätyksiä on vaikea ennustaa, puhujien ja esittelijöiden perusteella on mahdollista odottaa mielenkiintoisia edistysaskelia esimerkiksi autoyhtiöiltä, uusia tekoäly- ja koneoppimissovelluksia sekä edistyksiä robotiikan käytössä.

Tänä vuonna tapahtumassa vaikuttaisi olevan hyvä tasapaino kaupallisten mahdollisuuksien ja tärkeiden huolenaiheiden, kuten digitaalisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin käsittelemisen välillä.