Lähes kaikille maailman asioille on olemassa oma päivä. Tulevana sunnuntaina vietetään aurinkovoidepäivää. Se sai minut, vannoutuneen terveysviestijän, miettimään auringon hyviä ja pahoja puolia.

Se sai minut, vannoutuneen terveysviestijän, miettimään auringon hyviä ja pahoja puolia

Ehdottomiin hyviin puoliin kuuluu se, että aurinko saa ihmiset hyvälle tuulelle ja hymyilemään. Vaikka toimiston ikkunasta onkin välillä ikävä katsella ulos ja haaveilla piknikistä puistossa, väitän, että aurinkoinen sää lisää myös työtehoa. Kuinka pitkin talvea ja kevättä olemmekin kollegoiden kanssa katselleet ikkunoista ulos sadatellen milloin alati jatkuvaa vesisadetta, raekuuroja tai lumimyräkkää ja voivotelleet ulos lähtemisen kanssa. Nyt sen sijaan kaikki kirmaavat iloisina lounastauolle, nauttivat hetken valosta ja lämmöstä ja tykittävät sen jälkeen täysillä upeita töitä asiakkaillemme.

Varsinaiset terveyshyödyt imemme auringonvalon meille tuottamasta D-vitamiinista. Puolen tunnin oleskelu auringossa riittää varastoimaan D-vitamiinia syksyllä käytettäväksi. Varsinkin kevätauringon alla tuo puoli tuntia voi olla pohjoismaalaiselle iholle vaarallista. Siinä ajassa ehtii jo käräyttää ihonsa, ja jos sama toistuu useasti, voi seurauksena olla vuosien päästä melanooma eli pahanlaatuinen ihosyöpä. Kolikon toiselta puolelta kurkistaa siis se paha aurinko.

Tästä syystä otin ilolla vastaan tiedon aurinkovoidepäivästä. Vaikka auringolta suojautumisesta toitotetaan säännöllisesti, kunnollinen rasvaaminen unohtuu valitettavan monelta. Tai oletetaan, että matala suojakerroin riittää, koska enhän minä ole ulkona niin kauaa, että ehtisin palaa. Kaikista pahimpia ovat aurinkoiset, mutta tuuliset päivät. Tuolloin ihon palamista ei edes huomaa ennen kuin on liian myöhäistä.

Sovitaanko kaikki yhdessä, että kukaan meistä ei käräytä nahkaansa tänä kesänä?

P.S. Päätimme tiimin kanssa antaa ilmaisen viestintävinkin aurinkovoiteita markkinoiville yrityksille. Oheinen kuva on Miamista, jossa paikallinen lääkärikeskus on pystyttänyt rannoille ilmaisia aurinkovoidepisteitä. Ja mikseipä jokin suurista lääkärikeskuksistamme voisi kantaa kortensa kekoon suomalaisten suojaamiseksi.