Eduskuntavaaleja edeltävä talvi ja lyhyt kevät ovat vilkkaan sidosryhmädialogin aikaa. Päättäjien puheille pyrkii laaja joukko edunvalvonnan ammattilaisia. Mukanaan tietysti oma vaaliviesti.

Tähän pisteeseen päästäkseen on mietittävä, millainen on hyvän vaaliviestin anatomia? Seuraavassa neljä vinkkiä.

Sidosryhmien vaaliviestit päättäjille ovat demokratian konerasvaa.

Ole osa ajankohtaista ratkaisua.
Useimpien edunvalvontaa harjoittavien toimijoiden tavoite ei irrallisena kysymyksenä puhuttele päättäjiä. Omalle asialle on aina esitettävä laajempi yhteiskunnallinen ja hetkessä kiinni oleva kehys, oli kyse sitten sote-uudistuksesta, norminpurusta tai vaikkapa ilmastonmuutoksen hillinnästä. Muista myös aina asettua osaksi ratkaisua. Ongelmia päättäjillä on tarpeeksi, ratkaisuista on säännönmukaisesti pulaa.

Rautalangalla ja esimerkillä tulet ymmärretyksi.
Tavatessasi päättäjää sinä olet käsiteltävän asian asiantuntija. Päättäjä todennäköisesti työskentelee teeman parissa esimerkiksi eduskunnan valiokunnassa tai oman puolueensa työryhmässä, mutta saattaa kiirehtiä tapaamiseen eri teeman parista ja edelleen suunnata kolmannen asian briiffiin. Tarvitaan siis rautalankaa ja konkreettinen esimerkki jättämään vahva muistijälki – kenties päättäjän omaan vaalipiiriinkin liittyen.

Puhu tavattavan kieltä.
Päättäjä tarkastelee ratkaisuja usein ohjelmatekstin ja/tai eurojen kautta. Narratiivisi tulisikin aina sisältää myös selkeän ajatuksen halutusta kirjauksesta tai taloudellisesta vaikutuksesta. Ilman näitä näkökulmia tärkeä asia ei palaudu päättäjän arkiseen hahmotukseen ja vuoropuhelusta tulee kaksinpuhelu.

Tiivistä.
Aika on rajallinen resurssi, samoin kiinnostuneisuus. Albert Einsteinin sitaatiksi väitettyä lainaten, jos et voi tiivistää asiaasi, et osaa sitä vielä tarpeeksi hyvin. Vuoropuhelulla teema täydentyy ja kysymyksiin vastataan, mutta päättäjälle luovutettava materiaali on usein yksi tehokas A4. Modernina mediakuluttajana päättäjälle voi toki myös mobiililaitteelta näyttää digitaalisen wau-toteutuksen vaalikärjistä.

Sidosryhmien vaaliviestit päättäjille ovat demokratian konerasvaa. Päättäjien saadessa syötteitä eri puolilta yhteiskuntaa tulee politiikan ratkaisujen punninnasta kokonaisvaltaisempaa. Siksi myös niiden rakentamiseen kannattaa kiinnittää huolta.

Kirjoittaja: Arto J. Virtanen