Vaalikevään varma merkki ovat puolueiden uudet sloganit. Niitä puoluetoimistojen ideanikkarit viestintäkumppaneineen ovat pohtineet otsat rypyssä pitkin syksyä.
Sanoja on maisteltu ja pyöritelty, järjestelty uudelleen, hiottu kirjain kirjaimelta kohti täydellisyyttä. Tarkoituksena on tavoittaa oman puolueen olemuksen ydin ja tiivistää se muotoon, joka parhaiten vetoaa äänestäjään.
Ei mikään helppo tehtävä, mutta sitäkin tärkeämpi – harva kansalainen nimittäin malttaa tutustua syvällisesti vaaliohjelmiin, mutta puolueiden mainoksissa tiuhaan toistuvat sloganit läpäisevät useimpien tallaajien tajunnan.
Miltä ne sitten tänä keväänä näyttävät, nämä poliittisen sanataiteen kauneimmat kukkaset? Katsotaanpa.
”Luotamme Suomeen” – Kokoomus
Näin kertoo kokoomus, ja mikäs sen mukavampaa. Kukapa ei Suomeen tahtoisi luottaa. Arvailun varaan jää, näkeekö kokoomus roolinsa paitsi luottajana, myös luottamuksen aikaansaajana. Luottamus on kuitenkin kiva sana, ja siksipä se toistuu vaalipuheissa tiuhaan, samoin kuin kotimaamme Suomi.
”Suomi, johon voit luottaa” – Kristillisdemokraatit
Kuten juuri pääsin sanomasta. Kristillisdemokraatit maalaavat kuvan Suomesta, johon minäkin voin luottaa.
Huomionarvoista on, että monet vaalisloganit puhuttelevat suoraan vastaanottajaa. Tuttavalliseksi heittäytymällä pyritään vaikuttamaan ihmisen tarpeeseen tulla kohdatuksi yksilönä: tälle puolueelle et ole vain harmaata äänestäjien massaa vaan Sinä, tuttu ja tärkeä. Tuttavallisuuden voi myös viedä seuraavalle tasolle, kuten sosialidemokraatit näyttävät:
”Meillä taitaa olla sama suunta” – SDP
Onko? Kuulijaan iskevä hämmennys on sukua tunteelle, joka valtaa, kun pilkun jälkeen taksijonossa harittavasilmäinen muukalainen lausuu nuo sanat. Vilkuilet ympärillesi varmistuaksesi, että hän puhuu todella sinulle, mutta ei täällä muitakaan näy. Kai sellaistakin voi ihmiselle tapahtua, että lähtee demarin matkaan.
”Yhdessä enemmän” (”Lähellä sinua”) – RKP
RKP:n kanssa ei sitten ollakaan vain samalla taksimatkalla vaan yhdessä ja lähellä, lämpimissä tunnelmissa osana yhtä poliittista perhettä. Tulee olo, että RKP haluaa halia kanssani sohvalla vilttiin kääriytyneenä.
”Suomen arvoisia tekoja” – Keskusta
Keskusta palauttaa Suomi-teeman äärelle, ja nyt puhutaan myös teoista. Arvokkaista teoista. Viitataanko tässä nykyisen pääministeripuolueen kuluneella hallituskaudella tekemiin tekoihin vai onko kyseessä lupaus tulevasta, se jää kuulijan tulkinnan varaan.
”Oikeudenmukainen Suomi kaikille, ei harvoille” – Vasemmistoliitto
Suomi mainittu, kuinkas muutenkaan, mutta vasemmistoliitto on myös oikeudenmukaisuuden asialla. ”Kaikki” on sanana, no, kaikenkattava, mutta alleviivataan nyt vielä, että sillä ei tarkoiteta vain harvoja.
”Siniset turvaa” – Siniset
Sinisen tulevaisuuden sloganissa ei mainita Suomea, vaan puolueen lempinimi, siniset. Se lienee tarpeen, sillä niin puolue kuin sen agenda on vielä monille tuntematon. Nyt molemmat on saatu mahtumaan kahteen sanaan.
”Näytä luontosi ja äänestä” – Vihreät
Vihreiden slogan haastaa vastaanottajan suoranaisella käskyllä: sen sijaan, että puolue maalailisi miellyttäviä tulevaisuudenkuvia, se vaatii toimintaa – luonnon ja itsensä hyväksi. Koska nukkuvien äänestäjien joukko ei eduskuntavaaleissakaan ole perinteisesti ollut aivan pieni, muistutus on epäilemättä paikallaan.

Vaalisloganit ovat riskittömiä: niissä ei vahingossakaan ärsytetä ketään

Mitä jäi päällimmäisenä mieleen? Suomi, luottamus, oikeudenmukaisuus, tuttavallinen sinuttelu ja me-henki – näistä palikoista on vuoden 2019 tyypillinen vaalislogan kasattu. Edellisistä eduskuntavaaleista poiketen Suomen korjaamiseen, rakentamiseen ja kuntoon laittamiseen liittyvä retoriikka loisti tällä kertaa poissaolollaan, mikä kertonee, että maan asiat ovat nyt paremmalla tolalla kuin vuonna 2015. Nyt luotetaan ja turvataan, kuljetaan yhdessä samaan suuntaan.
Jos jotain voidaan yhteenvetona todeta, niin ainakin se, että vaalisloganit ovat riskittömiä: niissä ei vahingossakaan ärsytetä ketään. Tämä on ymmärrettävää, koska vaaleissa jokainen ääni merkitsee ja puolueiden on pystyttävä puhuttelemaan muitakin kuin ydinkannattajakuntaansa. Riskittömyyden kääntöpuoli on kuitenkin mitäänsanomattomuus – useimmat sloganit olisivat voineet kuulua mille tahansa puolueelle, niin neutraaleja ne ovat poliittisen sisältönsä osalta.
Tuleva kevät näyttää, kenen matkaan kansa tällä kertaa lähtee.